maandag 31 oktober 2011

Een AFFO !!!

Jawel ik heb weer een quilt voor de Stichting regenboogboom af. En al zeg ik het zelf, hij is mooi geworden. Dit is mijn eerste quilt die ik helemaal zelf heb gemaakt. En ook heb ik voor de eerste keer doorgequilt op de naaimachine met gebruikmaking van de borduursteken die op mijn machine zitten.

 Hier wordt vast iemand blij mee !!

maandag 24 oktober 2011

nog een paar foto's

Omdat ik het zo leuk vind, nog een paar detail foto's van Staphorster klederdracht:
Op deze foto zie je haar in de lichte rouw dracht. Op de foto hieronder zie je een detailopname van de rugpartij.
Ik persoonlijk vind deze kleurencombinatie erg mooi,de combinatie van zwart met donkerblauw en dan paars/lila bloemen met groen, mooi hoor!!
Ik ben nog even op het Internet aan het snuffelen geweest om te kijken of ik duidelijker kan maken hoe Staphorster stip werk nu eigenlijk gemaakt wordt, en ik heb een mooi foto gevonden:
 (beide foto's geleend van Internet)
De mevrouw op de bovenste foto is bezig stippen te zetten op houten klompjes, die eerst zwart zijn geschilderd. Ze draagt trouwens de rouw kleuren, blauw, zwart en wit.
Op de onderste foto zie je een detail opname van het stukje hout waarin de spijkers zitten in een ronde vorm, die vervolgens in de verf gedoopt worden en dan op het betreffende onderwerp worden "gestempeld".

zaterdag 22 oktober 2011

Staphorster Klederdracht

Afgelopen week ben ik samen met haar naar Hengelo(Ov.) geweest. Daar werd die dag een Quiltdag gehouden waar we ons een tijd geleden al voor hadden opgegeven.
Voor de deur van het gebouw vroegen we ons af of we nog bekenden tegen zouden komen, en wie kwam daar aan,..Ferry, een bekende van onze maandelijkse quiltbee, leuk !
Bij binnenkomst heb ik een stapel boeken ingeleverd voor de verkoop, en aan het eind van de dag had ik er zeven stuks verkocht.

Er waren twee verkoopstands, een van Fa. Stegeman uit Rouveen en een stand met Afrikaanse stoffen.

Voor de middag kregen we een lezing van Olga Prins over Art-quilts. Na de lunch was er een demonstratie van de Fa. Stegeman uit Rouveen over Staphorster klederdracht.
Ze showden o.a. de lichte rouwkleding, zwart met wit en groen met blauw. Het leuke was dat je vragen kon stellen en dat je aan alle kledingstukken mocht voelen. Op de foto zie je een kapje dat bedrukt is met Staphorster stipwerk, de bloemmotieven worden er met behulp van spijkers en verf, met de hand opgebracht. Best wel arbeidsintensief.

Het was een fijne dag.

woensdag 12 oktober 2011

Erfenis

Vandaag is het precies tien maanden gelden dat mijn moeder is overleden. Mijn moeder had niets met handwerken,ze vond het mooi om te zien, maar zelf doen, nee. Alles wat ik weet en kan op het gebied van handwerken, heb ik geleerd van haar schoonmoeder, mijn oma.

Mijn moeder had wel een naaimachine, maar ik heb haar die alleen zien gebruiken om verstel werk te doen. En sokken stoppen op een houten paddenstoel heb ik haar ook zien doen, maar breien of haken nog nooit. Ik heb haar 1 keer zien borduren, een voorbedrukt tafelkleed,in kruissteek.

Gisteren heb ik haar naaimachine uit het stof gehaald en gekeken of hij het nog deed.
Nou, hij deed het nog prima, alleen lag er veel stof op het motortje en dat begon aardig te stinken.

De naaidoos, die gemaakt is door mijn vader, heb ik er ook bij gekregen. Ik ben er erg blij mee.En ze staan samen op een mooie plek op mijn nieuwe hobbykamer.

zondag 9 oktober 2011

Mijn "nieuwe" Hobby (hok) kamer

Ik had al zolang we hier woonden een hobbyhok, maar dat hok was, ondanks maatregelen genomen door mijn lief, behoorlijk vochtig en ik kon er eigenlijk niet zitten om te werken.
Nadat begin dit jaar mijn hobbyhok ernstige lekkage had geleden, door de vorst waren de regenpijpen bevroren en kon het gesmolten water geen kant op, behalve via het dak en het plafond mijn hobbyhok in. Mijn lief en ik hebben vervolgens alles in dozen gepakt en het hok helemaal leeg gemaakt.
Hier zie je het "gestripte" hok. Waar nu nog gele verf op de muur zit, is een hele nieuwe voorzetwand gekomen.
Op de kale vloer liggen nu grijze plavuizen; op de kale muur onder het raam zit een nieuwe verwarming, en er is een nieuwe vensterbank ingezet door mijn lief.Op alle wanden is nieuw behang gekomen.
Ook de plinten zijn door mijn lief gemaakt, van gesneden plavuizen, makkelijk schoon te maken.
Op het behang aan de rechterzijde van de foto heb ik veel commentaar gehad,zoals, wat druk, je wordt gek als je er naar kijkt !!
Maar dat geeft niet, ik vind het mooi en daar gaat het tenslotte om.En het is de kleinste wand in de kamer, dus in het "echt" valt het reuze mee.
Ook heeft mijn lief de plafond randen afgewerkt met een mooi kunstof plintje.
Misschien hebben jullie het al geraden, misschien ook niet, maar als jullie de foto zien van het eindresultaat, valt jullie vast op dat PAARS mijn lievelingskleur is.

Ik ben erg trots op het werk van mijn lief, en ik heb al veel genoten van werken op mijn kamer. Een heerlijk groot bureau, met daarnaast een tafel om te snijden. Ik kan met mijn bureaustoel prima rijden op de plavuizen vloer, kortom ik ben er heeeeel erg content mee.
Ik heb mezelf ook beloofd om het geen hobbyhok meer te noemen, maar hobbykamer !! Fijne zondag.

dinsdag 4 oktober 2011

zaterdag 1 oktober 2011

De Buit uit Birmingham

Natuurlijk ben ik niet met lege handen terug gekomen uit Birmingham, raar he?! Het lijkt wel of wij (handwerksters) altijd wel wat kunnen gebruiken.
Helemaal onderaan de foto links, zien jullie een metalen naaimachine frame, om een klein quiltje aan op te hangen.Ik had hem al eens bij haar op haar blog gezien, maar in Birmingham heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en er een gekocht. Ik kan soms zo twijfelen.
Verder zie je op de foto verschillende garens, een houten en een plastic borduur ring in het kleinste maatje, een nieuw schaartje, een opbergdoosje voor spoeltjes van de naaimachine, 3 Fat-quarters en 2 meters extra brede Batik stof, en een setje ronde mallen van plastic, twee doosjes hele dunne spelden, twee pins en als laatste een doosje top-stich naaimachine naalden.
(als ik het zo nalees, is het eigenlijk best wel veel,...)
Thuisgekomen wilde ik eigenlijk meteen beginnen aan het mini-quiltje voor de naaimachine-hanger, maar ik wist nog niet precies hoe of wat ik wilde. Het moest iets zijn waar ik lange tijd tegenaan wilde kijken, en het liefst een blijvende herinnering opleveren, kortom niet zo eenvoudig.
Maar naar een paar dagen denken, tekenen en naaien, is dit eruit gekomen:
Een mini-quiltje, met vakjes erop waar ik mijn verzamelde/gekregen/gekochte pins op kan bewaren !! Ik ben er erg blij mee.
PS: Helemaal rechts onder op de foto ligt nog een mooi boek over mini-quilts, geschreven door Wendy Vosters in het Engels, zou ik toch bijna vergeten!